fbpx

De fem bedste tegneserier i 2020

de-fem-bedste-tegneserier-i-2020

De fem bedste tegneserier i 2020

De fem bedste tegneserier i 2020 – omhyggeligt udvalgt og kåret af Forlaget Eudors loyale kunder. Eller sagt på en anden måde: Dette er listen over de fem tegneserier, der blev købt flest eksemplarer af i vores webshop i 2020.

I et år med restriktioner og lukkede butikker og biblioteker var der ekstra gang i omsætningen på www.eudor.dk – faktisk steg nettoomsætningen med 448% fra 2019 til 2020 – så selvom tallene her ikke omfatter private kunders forudbestillinger, butiksbestillinger og biblioteksindkøb, så giver listen alligevel et fingerpeg om, hvad læserne kunne lide.

1. Ørsted – Han satte strøm til verden

de-fem-bedste-tegneserier-i-2020: H.C. Ørsted tegneserie Årets suveræne topscorer blev Sussi Bech, Ingo Milton og Jens Olaf Pepke Pedersens Ørsted, den første tegneseriebiografi om den store, danske naturvidenskabsmand H.C. Ørsted, der samtidig markerede 200-året for danskerens opdagelse af elektromagnetismen.

“Det mest originale bidrag til fejringen af Ørsted, jeg hidtil har set, er nok tegneserien eller den grafiske roman “Ørsted – Han satte strøm til verden”. Tegneserien er et visuelt, originalt og begavet bidrag til forståelsen af Ørsted og hans samtid,” skrev Jens Ramskov begejstret i Ingeniøren.

Over 4.000 læsere var enige. Der kom bestillinger helt fra USA og Australien, og nogle dage måtte vi indlevere pakker tre gange om dagen hos GLS.

“Ørsted” er ved indgangen til 2021 stadig efterspurgt, så måske bliver det nødvendigt med et 5. oplag i det nye år?

2. Nofret – Samlede historier I

de-fem-bedste-tegneserier-i-2020: Nofret I Sussi Bechs Samlede Værker 3 Flugten fra Babylon Amons forbandelse Kætterkongens hof Det første samlebind med Sussi Bechs tegneserieklassiker “Nofret” var en populær vare i webshoppen. I november blev det nødvendigt med et nyt oplag af dette bind, der samler de tre første historier med den iltre, kretensiske prinsesse: “Flugten fra Babylon”, “Amons gemalinde” og “Kætterkongens hof”.

I de tre historier følger vi Nofret og søsteren Kiya, der bortføres af pirater og bliver solgt til slavehandlere i Levanten. Nofret bliver tvunget til at gifte sig med en fed, gammel købmand fra Babylon, men det lykkes hende sammen med en ung mand at flygte til Egypten, hvor hun svigtes og ender som danserinde på en ussel knejpe. Fast besluttet på aldrig mere at være i lommen på mænd søger hun ind som tjenerinde i Amontemplet. Her lykkes det hende snart at kæmpe sig op i hierakiet ved hjælp af list og dygtig udnyttelse af mændenes svagheder og hun genforenes med sin søster, der er i gang med et kup mod Farao Akhnaton.

I “Nofret – Samlede historier I” kan publikum for første gang opleve Sussi farvelægning af “Flugten fra Babylon”, sådan som Sussi oprindeligt havde tænkt sig den, og bindet indeholder 33 siders ekstramateriale, hvor Sussi fortæller, hvordan Nofret-serien blev til.

3. Nofret – Samlede historier II

de-fem-bedste-tegneserier-i-2020: Nofret Sussi Bech samlede værker den sidste minos rejsen til hattusas den hemmelige traktat Også det andet samlebind med “Nofret” røg ned i kurven hos mange af vores webkunder. Det indeholder seriens album 4-6:

I Den sidste Minos vender Nofret hjem til sin fødeø, Kreta. Hun får ikke den hjertelige velkomst, hun havde regnet med. Som arving til Minos’ trone føler hun sig tvunget til at sætte pligten over for sit land over alt andet, da Kreta trues af ydre fjender.
I Rejsen til Hattusas er Nofret strandet på Lilleasiens kyst med hukommelsestab. Hun kan kun huske, at hun var på vej til Ugarit. Gøglerpigen Anitti og tossede Hapi tilbyder at følges med hende til Ugarit. Men snart er de på vej til hittiternes hovedstad, Hattusas,
sammen med tre mystiske typer, der fragter en krukke med ukendt indhold.
I Den hemmelige traktat er Nofret kommet til den syriske kystby, Ugarit. Snart har hendes to hittitiske rejsefæller solgt hende til Astartes tempel. Nofret kender imidlertid formålet med de to hittitteres besøg i Ugarit, så da hun erfarer, at den ægyptiske general Horemheb er i byen, spiller hun højt spil for at genvinde sin frihed – og lidt guld til sig selv.

4. Eks Libris 1-10 samlet

de-fem-bedste-tegneserier-i-2020: Eks Libris komplet Efter mere end 10 års ugentlig hån, spot og latterliggørelse fik forfatteren Finn Sysholm endelig fred for tegneserien Eks Libris, der stoppede i Weekendavisen med udgangen af februar 2020.

Forlaget Eudor har gennem alle årene trykt årets striber i bogform, og rigtig mange læsere benyttede lejligheden til at købe alle 10 bind med rabat: 750 kroner inkl. forsendelse var en pris, der fristede mange af vore kunder, som samtidig benyttede lejligheden til at give udtryk for, hvor meget de savnede serien i avisen.

Men så er det jo godt, at bøgerne findes, så man stadig kan klukke over Finn Sysholm, Biker Bjarne, Grønært, Lise, Annika, Hanne Hanne, Zenia Nyker, Bolette og alle de andre skøre typer fra bogens verden.

Som Christopher Arzrouni skrev i forordet til bind 4: “Når Danmarks kulturhistorie i 10’erne skal skrives, behøver fremtidens litteraturforskere blot slå op i Eks Libris.” Eks Libris er 2 gange nomineret til Claus Deleuran Prisen i kategorien “Danmarks bedste tegneserie”.

5. Slave i Levanten (blå forside)

de-fem-bedste-tegneserier-i-2020: Nofret---Slave-i-Levanten---COVER-BLAA Den sidste på kundernes liste over de fem bedste tegneserier i 2020 er en nyhed fra 2019, nemlig Sussi Bechs Slave i Levanten, et afsluttet 80 siders album, der genfortæller Nofrets oprindelseshistorie:

Nofret og hendes søster Kiya bliver samlet op af skruppelløse pirater under en bådtur ud for Kreta. Snart bliver de skilt fra hinanden. Nofret bliver ført til havnebyen Byblos på den libanesiske kyst, hvor hun bliver solgt til en slavehandler. Nu begynder en umenneskelig march i lænker gennem Levantens cederbevoksede skove og brændende ørken. Kun venskabet med de andre slaver holder Nofrets mod oppe, mens de bevæger sig mod handelsbyen Tadmor. Men assyrerne er på krigsstien

I Troldspejlets podcast anmeldte en begejstret Jakob Stegelmann albummet med ordene:

Utrolig overlegen og designet og komponeret med sans for action, intensitet og dynamik! Alt i alt et virkelig spændende og underholdende album, som giver én mere indblik i, hvorfor Nofret er som hun er.”

“Slave i Levanten” er udgivet med to forsider, en blå og en sort, og hvor det i begyndelsen var den sorte, mere “voksne” forside, der var efterspørgsel på, har det i efteråret 2020 været den blå, mere “klassiske” forside, der er købt flest af – i en grad, så der nu kun er en god snes eksemplarer tilbage på lageret, og et nyt oplag bliver bestilt hos trykkeriet inden længe.