Ørsted – Han satte strøm til verden

195,00 DKK

Nu i 5. oplag! Trykt i over 5.000 eksemplarer!

For første gang fortælles H.C. Ørsteds liv som tegneserie.

To af Danmarks førende tegneserieskabere, Ingo Milton og Sussi Bech, har i samarbejde med Jens Olaf Pepke Pedersen, seniorforsker ved DTU Space Institut for Rumforskning, lavet en 80-siders graphic novel om en af Danmarks største naturvidenskabsmænd.

NB! Køber du ind på vegne af en skole/daginstitution, kan vi sende en elektronisk faktura. Send jeres bestilling til skole@eudor.dk sammen med dit navn og institutionens navn, adresse og EAN-nr.
Tjek også udvalget af gratis undervisningsmateriale.

I år er det præcis 200 år siden, Ørsted opdagede elektromagnetismen, der skabte grundlaget for det moderne menneskes liv, da han en forårsdag i 1820 under en forelæsning lod strømmen fra et batteri løbe gennem en platintråd hen over et kompas – og opdagede, at kompasnålen bevægede sig!
Ørsted havde dermed påvist den sammenhæng mellem elektricitet og magnetisme, der er forudsætningen for, at vi i dag kan tænde lyset, bruge vores telefon og køre en tur i vores elbil.

Det moderne menneskes liv ville være utænkeligt uden Ørsteds opdagelse!

“Det mest originale bidrag til fejringen af Ørsted, jeg hidtil har set, er nok tegneserien eller den grafiske roman “Ørsted – Han satte strøm til verden”. Tegneserien er et visuelt, originalt og begavet bidrag til forståelsen af Ørsted og hans samtid.”
– Jens Ramskov, Ingeniøren

Danmarks guldalder

Det er første gang, H.C. Ørsteds liv fortælles som tegneserie, og “Ørsted – han satte strøm til verden” er samtidig en enestående skildring af Danmark og København i Guldalderen: Vi er med Ørsted i Napoleons Paris, oplever Københavns bombardement, møder Adam Oehlenschläger, den unge H.C. Andersen og en temperamentsfuld Grundtvig, der ser rødt.

Vi møder også H.C. Ørsteds elskede bror, Anders, der to gange fungerede som Danmarks statsminister.

Aflivning af myter

Udover at fortælle om Ørsteds liv og karriere gør tegneserien “Ørsted – Han satte strøm til verden” også op med nogle af myterne om Ørsted, bl.a. myten om, at han led et sviende nederlag, da han som ganske ung i 1803 Paris forsøgte at vinde Napoleonprisen på vegne af den tyske forsker Johann Ritter, som han havde mødt i Jena.

Ørsted demonstrerede med succes Ritters såkaldte ladningssøjle, verdens første batteri, for Nationalinsituttet i Paris. Forskerne bad også Ørsted efterprøve Ritters teori om Jordens elektriske poler, dog uden held.
Ifølge videnskabshistorikeren professor Kenneth L. Caneva fra University of North Carolina sikrede demonstrationen af Ritters arbejder H.C. Ørsted et positivt ry blandt de førende franske videnskabsfolk på et tidligt tidspunkt i Ørsteds egen karriere, hvor han ikke havde selv havde egne eksperimentelle resultater at vise frem.

I et rigt illustreret efterskrift på 12 sider giver Jens Olaf Pepke Pedersen en levende og detaljeret indføring i de filosofiske og videnskabelige ideer, der var dominerende på den tid, tegneserien foregår i, og som formede Ørsted som menneske og videnskabsmand.

80 sider
235 x 315 mm
Hardcover, syet ryg, ægte forsats og zinkfarvet kapitælbånd.

Tegneserien “Ørsted” er en lækker hardcover i samme format og fornemme udstyr som Sussi Bechs Samlede Værker.

Tegneserien fås også i engelsksproget udgave.

#HCØ2020