fbpx

Egypten, Nofret og Aida Nur på Moesgaard Museum

Nu kan du også købe Sussi Bechs Nofret og Aida Nur tegneserier og børnebogen Gravrøverens lærling, når du besøger Moesgård Museum i Århus.

Mød Sussi Bech på Moesgaard Museum til april

Moesgård Museum har nemlig bestilt alle Sussis tegneserier hjem til salg i museumsbutikken i forbindelse med museets nye, store særudstilling Egypten – Besat af livet, der åbnede i efterårsferien og kan ses lige til 24. august næste år.

Foto: Moesgaard Museum

Oplev en mumies balsamering og rejse gennem underverdenen på egen hånd

Egypten – Besat af livet sætter fokus på de gamle egypteres kærlighed til livet og forestillinger om efterlivet.

De besøgende får et førstehåndsindblik i de gamle egypteres efterlivsforestillinger og tilhørende ritualer, når de på egen hånd følger med lige fra det øjeblik den døde udånder, til balsameringen og rejsen som mumie mod graven, gennem underverdenen og tilbage igen i strålende sol i en evig efterlivs-eksistens.

Moesgaard Museum lader dig træde ind i en rekonstruktion af et rigt udsmykket gravkammer, der er et sandt farveorgie med malerier af mytologiske scener, der viser de levende forfædre sammen med familien på jorden og med guderne i underverdenen. Dekorationerne viser temaer som genfødsel og opretholdelse af efterlivet, guderne og verdens gang.

Gennem de sidste mange måneder har Moesgaards arkitekter, scenografer og håndværkere også designet og konstrueret en pyramide til udstillingen. Pyramiden består af flere dele og er samlet set næsten 6 meter høj. I udstillingen hænger den knapt 180 kilo tunge pyramide ned fra loftet og danner et imponerende centrum.

Meningen med at omdanne de døde til mumier var at transformere de afdøde til guden Osiris, efterlivets gud, og ved at gravfæste mumien dybt nede i et skaktgravkammer kunne den afdøde bevæge sig fra denne verden og videre ind i underverdenen, undgå udslettelse og eksistere til evig tid.

Foto: Moesgaard Museum

2-3.000 år gamle kister og mumier udstillet

I udstillingen vises også en mere end 2000 år gammel mumie af en 25-30 år gammel kvinde, der døde i forbindelse med en fødsel, ligesom de besøgende præsenteres for tempelpræsten Padimuts kiste. Han var en af de mest magtfulde tempelpræster i Luxor. Kisten er formet som Osiris med indhyllet krop, buet gudeskæg, kongehovedklæde og gylden hud. På kistens indre og ydre er der malet billeder, symboler og ritualtekster, der forbinder Padimut med guderne og naturens cyklus. Kvindemumien og Padimuts kiste er udlånt af Museo Archeologico Nazionale i Firenze, Italien.

Foto: Moesgaard Museum

Duften af det gamle Egypten genskabt

Helt unikt kan publikum snuse til en 3500 år gammel balsameringsduft, som forskere har genskabt for første gang. Duften stammer fra mumificeringen af en højtstående egyptisk kvinde, som var amme for Farao Amenhotep II, da han var spæd. Et team af forskere i Tyskland har afdækket og genskabt duften af en balsameringsolie, som er blevet brugt under mumificeringen af den egyptiske kvinde for mere end 3500 år siden.

Forskerne har undersøgt en såkaldt kanopekrukke, hvori ammen og adelskvinden Senetnays balsamerede lunger blev anbragt omkring år 1450 f.Kr. Kanopekrukkerne blev udgravet i Kongernes Dal i Luxor for mere end hundrede år siden og opbevares i dag på Museum August Kestner i Hannover. Duftnoterne fra balsameringsolien er identificeret med avancerede metoder og efterfølgende genskabt sammen med et fransk laboratorium.

Mere information

Besøg udstillingen

Moesgaard Museum
Moesgård Allé 15
8270 Højbjerg

Museet har åbent fra 10 til 17, dog til 21 onsdage og lørdage. Mandag lukket.