Ny tegneserie om Niels Bohr; Da København blev centrum for kvantefysikken
Niels Bohr blev født i et København med hestevogne og gasbelysning. Da han døde i 1962, havde hans opdagelser bragt Danmark og resten af verden ind i atomalderen. Og i dag er hans gamle institut på Blegdamsvej ved at blive centrum for forskningen i kvantecomputere.
Niels Rolands tegneserie ”NIELS BOHR – Kvantespring i København” bringer os tilbage til Bohrs tid og den lokalitet på Blegdamsvej, hvor det hele blev til.
Pressekit: Download ZIP-fil med pressemeddelelse, forside + 3 sider fra tegneserien i højopløsning. Må frit anvendes i forbindelse med omtale af Niels Bohr – kvantespring i København.
“Tegneserien som skabt til at formidle Bohrs liv”
”Tegneserien med dens kombination af billeder og tekst er som skabt til at formidle Bohrs liv og kvantefysikkens udvikling i 1900-tallets første halvdel,” siger Niels Roland, der med ”Niels Bohr – Kvantespring i København” lukker os ind i uskyldens tid i 1920’erne, hvor Niels Bohr i sit nybyggede institut for teoretisk fysik på Blegdamsvej blev en samlende faderskikkelse for en hel generation af fysikere fra hele verden.
I tegneserien viser Roland, hvordan Bohr nedbrød hierakierne på sit nye institut: Han opfordrede sine elever til at byde ind med ideer på linje med professorerne. I det neutrale Danmark udvikledes en særlig anti-autoritær tradition, hvor verdensberømte fysikere som Schrödinger, Heisenberg, Einstein og Dirac i Mellemkrigstiden færdedes hjemmevant på Østerbro, diskuterede og udvekslede ideer.
Bohrs opdagelser har stor betydning for danskernes dagligdag
Niels Bohrs forskning dengang danner grundlaget for lasere, GPS, computere, kræftbehandling og mange andre opfindelser i danskernes dagligdag, der ville være umulige uden kvantefysikken.
”Vægten i tegneserien er lagt på en fabulerende rundtur i kvantefysikkens univers med tegneseriens særlige muligheder for at lege med tid, rum og kontinuitet, alt sammen nøglebegreber i kvantefysikken,” siger Niels Roland, der i tyve år har beskæftiget sig med formidling af videnskab i tegneserier.
Drømmen om at lave tegneserien om Niels Bohr har Niels Roland haft længe: Men først i 2022, da Anja C. Andersen gjorde ham opmærksom på en pulje, man kunne søge i Novo Nordisk Fonden, og satte ham i forbindelse med Niels Bohr Institutet, kom der fart på projektet, som han har tegnet på siden begyndelsen af 2023.
Niels Roland har undervejs modtaget feedback fra forskere på NBI, bl.a. professor Poul Henrik Damgaard og fra sin bror Kaj Roland, der er Ph.d. i partikelfysik.
Videoer
I en række videoer besøger Niels Roland Niels Bohrs gamle institut på Blegdamsvej og fortæller og Danmarks største fysiker, hans tid og hans opdagelser. Materialet kan frit anvendes i forbindelse med omtale af tegneserien.
Niels Bohr 1:
Om owboyfilm og teorien om helten med den hvide hat
Niels Bohr 2:
Auditorium A og Den ultraviolette Katastrofe
Niels Bohr 3:
Besøg på Niels Bohrs kontor
Niels Bohr 4:
Niels Bohrs bord, et offer for emergens
Niels Bohr 5:
Niels Bohr og spionerne
Niels Bohr 6:
Jagten på den radioaktive kat
Niels Bohr 7:
Historien om Albert Einstein og linje 3
Om Niels Bohr
- Født i 1885 i København, student i 1903 og doktordisputats fra KU i 1912.
- Studerer derefter på bl.a. University of Manchester under Ernest Rutherford, på grundlag af hvis teorier han i 1913 fremsætter sin teori om atomets opbygning. Hans idé om, at en elektron kan springe fra en højere energibane til lavere bliver grundlaget for kvanteteorien.
- I 1916 udnævnt til professor på Københavns Universitet og samler penge ind til opførelsen af Institut for Teoretisk Fysik på Blegdamsvej, indviet i 1921.
- Modtager Nobelprisen i fysik i 1922.
- I Mellemkrigstiden bliver instituttet samlingssted for verdens førende fysikere, bl.a. Erwin Schrödinger, Werner Heisenberg, Enrico Fermi, Wolfgang Pauli og Edward Teller – også kaldet ”Københavnerskolen”.
- I 1939 bygger Niels Bohr Institutet Europas første cyklotron.
- I 1943 flygter Bohr til Sverige og videre til USA, hvor han involveres i ”Project Manhattan”, udviklingen af atombomben.
- I 1950 skriver han et åbent brev til FN med appel om en åben verden.
- Er i 1954 med til at oprette CERN, verdens største forsøgsanlæg for partikelfysik.
- Atomforsøgscentret Risø sættes i gang i 1958.
- Niels Bohr dør i 1962.
Om Niels Roland
- Født i 1958 og opvokset i Brønshøj. Studerede filmvidenskab, men ville hellere være tegner. Debuterede med tegneserien ”Atelieret” på forlaget Interpresse 1986.
- Medlem af Tegnestuen Gimle siden 1986. Pendler fra hjemmet i Næstved.
- Har lavet tegneserien ”Danmark Besat” om besættelsen sammen med Morten Hesseldahl og Henrik Rehr. Arbejder lige nu på en fortsættelse om Den kolde Krig.
- Tegnede i 1990’erne tegneserien ”Gunnar” til 3F’s ”Fagbladet”.
- Lavede 2005-2020 videnskabs-tegneserien ”Kloge Hoveder” til Weekendavisen.
- Har de senere år lavet tegneserier om H.C. Ørsted, Søren Kierkegaard og Grundtvig. Holder af at lave tegneserier, der formidler ”store tanker”.
Om tegneserien
- Titel: Niels Bohr – Kvantespring i København
- Udkommer 10. maj 2024
- 140 sider i farver, 26,0 x 18,4 cm, Hardcover
- Arbejdet med tegneserien og udgivelsen af den er støttet økonomisk af Novo Nordisk Fonden
- Forlag: Eudor
Kontakt:
- Tegner Niels Roland, 24848842, klogehoveder@yahoo.com
- Forlægger Frank Madsen, 30704714, post@eudor.dk
- NBI kommunikationsansvarlig Søren Granat, 35320605, granat@nbi.ku.dk