fbpx

Ørsted tegneserien begejstrer anmelderne

Nu i 5. oplag!

H.C. Ørsted er en af Danmarks allerstørste naturvidenskabsmænd. Hans opdagelse af elektromagnetismen er altafgørende for det moderne menneskes tilværelse. Nu har Sussi Bech, Ingo Milton og Jens Olaf Pepke Pedersen fortalt Ørsteds liv som tegneserie. Og “Ørsted” tegneserien vækker begejstring blandt anmelderne:

“Det mest originale bidrag til fejringen af Ørsted”

I bladet Ingeniøren kalder Jens Ramskov ligefrem “Ørsted” tegneserien “det mest originale bidrag til fejringen af Ørsted, som jeg hidtil har set”. “Tegneserien er et visuelt, originalt og begavet bidrag til forståelsen af Ørsted og hans samtid med fine tekniske forklaringer og illustrationer,” skriver Ramskov og anbefaler den, der har lyst til at få en bredere beskrivelse af videnskabsmanden og hans samtid at begynde med tegneserien og derefter besøge H.C. Ørsted-udstillingen i Rundetaarn.

LÆS OGSÅ: H.C. Ørsted og elektromagnetismen

“Et utroligt flot album”

Serielands anmelder skriver: “Forventningerne har været høje, men de er sandelig også blevet indfriet, for det er et utroligt flot album, man sidder med. Min egen tilgang til værket har været som tegneseriefan, og jeg må konstatere, at jeg er en absolut lægmand i fysik. De mere belærende og forklarende sekvenser er blevet skøjtet lettere henover, da læserytmen ellers ville blive hakket i småstykker, hvis jeg skulle stoppe op og prøve at forstå alt det nørderi. Som fan er det personkarakteristikken og de flotte tegninger, der gør, at jeg kan anbefale dette album.

Dette album henvender sig både til dem i de hvide kitler og til dem i T-shirt, nørder fra to verdener kan mødes over en dejlig biografi, ovenikøbet en tegnet af slagsen. Hvor tit sker det egentlig?”

“Flot og underholdende livsfortælling”

Tegneseriemagasinet Nummer9 har bedt historikeren Thomas Ole Brask Jørgensen om at anmelde “Ørsted” tegneserien, og han kan godt lide dens mix af formidling og underholdning, som han giver 5 ud af 6 stjerner:

“Dansk kultur og åndsliv blomstrer i 1820. Det samme gør den flotte og underholdende livsfortælling om Danmarks måske største naturvidenskabsmand, som for 200 år siden opdagede elektromagnetismen,” skriver han og tilføjer, at tegneseriens ophavsmænd løfter “fortællingen om Ørsted ud til en bredere skare af læsere ved at underholde og forklare på samme tid i en nem tilgængelig form. Sagt med andre ord: De giver en letlæst, men alligevel dyb indsigt i Ørsteds tanker, tid, opdagelser og bedrifter. Det er også en fin skildring af Danmark og København på Frederik d. 6 tid. Man får indblik i samfundets udvikling, og om de politiske og filosofiske strømninger, der fyldte dengang.”

“Bechs og Miltons streger står skarpt med fine detaljer i varme og lyse farver på lækkert kvalitetspapir. Ørsteds tænksomme skelen er godt set, og Ritters forsøg på egen krop forener komik med saglighed. De mange videnskabeligt nøjagtige tegninger er en fryd for øjet, de efterlader læseren med lysten til mere.”

“Fremragende”

Også bibliotekernes lektøranmelder giver “Ørsted” et godt skudsmål med på vejen:

“Tegneserien er meget tro mod Ørsteds levede liv. En fremragende måde at fremstille en biografi, og tegningerne er smukke, farverige og formidler den historiske periode med stemning. Anbefales til alle folkebiblioteker og højere læreanstalter. Flot forside, informativt indhold,” skriver bibliotekar Morten Brynildsen.

“Egner sig enormt godt til folkeskoleniveau”

tegneserie ørsted Videopodcasten “Tosset med Tegneserier” giver også “Ørsted” sin varmeste anbefaling: Bibliotekar Mads Bluhm kalder tegneserien “en klassisk opbygget biografitegneserie, som på fineste vis fører os ind i H.C. Ørsteds liv”, mens forfatter og kulturformidler Dennis Jacob Rosenfeld endda mener, at tegneserien “egner sig enormt godt til folkeskoleniveau, det ville ikke være dårligt at bruge den i fysikundervisningen. Den er netop meget interesseret i at præsentere stoffet på en måde, som gør det tilgængeligt, og som gør, at man også som ung læser får et indblik i, hvorfor vi stadig snakker om H.C. Ørsted så mange år efter, at han havde sit virke.”

“Høje forventninger”

Bloggen “Katrines Bogreol” skriver i sin anmeldelse, at “tegneserien fortæller en god historie, og den giver et godt overblik over både Ørsteds liv og hans opdagelse. Tegningerne er helt fantastiske, men jeg havde også høje forventninger til netop den del.” Tegneserien får 5 stjerner.

“Udgivelse af højeste klasse”

Morten Langkilde, bibliotekar på Roskilde Bibliotekerne, roser tegneseriens “flotte tegninger, der behændigt beskriver Ørsted, de andre karakterer, og de videnskabelige forsøg. Det er fortalt med fint flow, og kærlighed til sit emne.” “Ørsted – Han satte strøm til verden” er en veludført tegneserie, “der understreger tegneseriens bredde og gennemslagskraft.” Både som underholdning og som vidensformidling er udgivelsen “af højeste klasse”.

“Et mageløst værk”

Rytterknægten på Bornholm tildeler 5 ud af 6 hjerter til “Ørsted” og skriver: “Det er et mageløst værk, velfortalt og formår fint at skildre det bedste af begge dele, det der jeg nævnte ovenfor. Og når man sidder med det, og lader førstehåndsindtrykkene bundfælde sig, så bemærker man, hvor varmt og lyst og hvor rart et album det er. Et positivt album, ingen dystre tunge farver. Måske har de gæve folk bag søgt (eller ligefrem blevet inspireret af) at favne den blomstring i det danske åndsliv, som jo blev Guldalderens varemærke. Man ville noget.”

Bestil Ørsted tegneserien

Du kan bestille tegneserien om Ørsted i vores webshop eller der, hvor du normalt køber bøger og tegneserier.