fbpx

Tidsskrifter, museer og websites om oldtidens Egypten

I Glyptotekets ægyptiske samling finder du relieffet af Kiya, der var Sussi Becs inspiration til Nofret-seriens Kiya - Nofrets søster, farao Akhnatons andenhustru.

Hvis du har læst Sussi Bechs tegneserier Nofret og Aida Nur og er blevet så fascineret af oldtidens Egypten, at du simpelthen må have mere at vide om, hvordan de gamle egyptere levede, så bringer vi her en liste over tidsskrifter, museer og websites i Danmark og resten af verden, hvor der er masser af viden og inspiration at hente om det gamle Egypten:

Nofret I Sussi Bechs Samlede Værker 3 Flugten fra Babylon Amons forbandelse Kætterkongens hof Oldtidens Egypten – danske ressourcer

Dansk Ægyptologisk Selskab

DÆS blev grundlagt i 1978 af egyptolog Torben Holm-Rasmussen og er siden vokset til en forening med 500 medlemmer, halvårligt tidsskrift og regelmæssige foredrag i København, Aarhus og andre byer. Det koster kun 400 kr. om året at være medlem, og man får virkelig meget for pengene. Medlemsbladet Papyrus bringer artikler om det gamle Egyptens faraoner, nyfundne grave og templer, almindelige egypteres liv i oldtiden – alt sammen skrevet af egyptologer og historikere. DÆS er også på facebook.

Nationalmuseet

Den egyptiske samling på Nationalmuseet er selvfølgelig et besøg værd, og museets hjemmeside har tillige en masse artikler, der fortæller om oldtidens Egypten med udgangspunkt i museets genstande fra det gamle Egypten.

Glyptoteket

Glyptotekets egyptiske samling rummer mere end 300 værker fra både Ramses IIs, Tutankhamons, Akhenatons og Nefertitis tid og er absolut et must, hvis du besøger København. På museet finder du det relief af Akhnatons andenhustru Kiya, som Sussi brugte som forlæg til Nofrets søster i tegneserien.

I Glyptotekets velassorterede butik kan man i øvrigt købe alle Sussis tegneserier og hendes børnebog “Gravrøverens lærling”.

Papyrus Carlsberg Samlingen

Københavns Universitet har en fantastisk samling af oldægyptiske papyri, Papyrus Carlsberg Samlingen, på 1400 håndskrifter. Et gammelt håndskrift kan ofte fortælle mere om livet i oldtidens Egypten end mange oldsager, men det kræver at egyptologer sætter sig ned og arbejder lang tid med at oversætte og fortolke materialet. En af dem, der gør det, er professor Kim Ryholt, der i denne video fortæller om samlingen og hvordan den blev til. Han har også skrevet om samlingen på Carlsberg-Fondets hjemmeside.
Tilsvarende papyrussamlinger findes online i mange lande verden over.

Videnskab.dk

Videnskab.dk et et offentligt og fondsstøttet website, der gratis formidler nyt og forskning om historiske emner, herunder også oldtidens Egypten. Der er mange nyheder om nye fund og opdagelser, og der bringes også jævnligt artikler fra f.eks. tidsskriftet Sphinx.

Historienet.dk

Tidsskriftet Historie, der udgives af Bonnier Publications, bringer rigtig ofte populære artikler om oldtidens Egypten. Du kan bl.a. læse om, hvordan egypterne lavede mumier, at katte var kult, om strejker i det gamle Egypten og mange andre spændende emner. Alt sammen rigt illustreret.

Sussi Bechs Samlede Værker 2: Aida Nur Oldtidens Egypten – udenlandske ressourcer

KMT Magazine

Det amerikanske tidsskrift KMT, opkaldt efter de gamle egypteres navn for deres land, har siden 1990 bragt dets læsere artikler og nyheder om oldtidens Egypten fire gange om året. Hvis man kigger i indekset over tidsskriftets indhold siden nr. 1, får man et indtryk af, hvor overvældende mængder information dette blad rummer.

Ancient Egypt Magazine

Det engelske tidsskrift Ancient Egypt er udkommet siden 2000 (se artikelindeks her) med imponerende seks numre om året. Bladets redaktører er begge medlemmer af Englands ældste selskab for ægyptologi-interesserede, nemlig Manchester Ancient Egypt Society, der dog kun er én blandt Storbritanniens rigtig mange foreninger om oldtidens Egypten. Det var trods alt en brite, der fandt Tutankhamon. 🙂

Nile Magazine

Det australske tidsskrift Nile Magazine er udkommet med seks numre årligt siden 2016. Det virker mere nutidigt i sit layout end sine amerikanske og britiske kollegaer, og den velfungerende hjemmeside giver valg mellem abonnement på printudgaven, PDF-udgaven eller app-udgaven til Apple eller Android. Et søgbart artikelindeks er der også, ligesom en oversigt over foreninger for egyptologi-interesserede over hele verden heller ikke mangler.

British Museum

Intet museum udenfor Egypten har flere genstande fra oldtidens Egypten. Søger man på “ancient egypt” på museets hjemmeside, dukker der 47.672 links op med beskrivelser og billeder. Det er bare at gå i gang. Og er du i London, må du selvfølgelig lægge vejen forbi.

Smithsonian

Smithsonian Museum er USAs nationalmuseum og dets egyptiske samlinger ligger online med detaljerede beskrivelser og fotos fra alle tænkelige vinkler.

Metropolitan Museum of Art

New Yorks store kunstmuseum har en fantastisk egyptisk samling, og på museets website kan man se et pænt udvalg præsenteret med beskrivelser og fotos.

Oldtidens Egypten det gamle Egypten

Egyptiske grave i 3D

Takket være Havard Universitys Digital Giza Project er det muligt at lave 3D rekonstruktioner af Egyptens grave og munumenter. Tag f.eks. på rundtur i Droning Meresankh IIIs grav og Mennas grav. På Smithsonian Magazines hjemmeside er der links til flere 3D-oplevelser.

YouTube

Hvis du vil se videoer om oldtidens Egypten, tilbyder National Geographics YouTube-kanal playlisten Lost Treasures of Egypt. Britiske Timeline har Immortal Egypt, sæson 1 liggende, ligesom Channel 5 og BBC også tilbyder dokumentarer om oldtidens Egypten.