fbpx

Oversigt: Danske websites om tegneserier

danske-websites-om-tegneserier

Guide til de danske hjemmesider om tegneserier

Omkring årtusindskiftet sejrede internettet, de trykte tegneseriefanzines forsvandt og blev erstattet af websites om tegneserier. Trendsetter var nok Seriejournalen, der lukkede som trykt tidsskrift i 1995, men som eksisterede endnu en snes år som Danmarks første og største internetportal om tegneserier, inden den i 2015 blev en del af Serieland.dk.

Seriejournalen fik i 2001 selskab af Rackham, der efter nogle numre som trykt tidsskrift også satsede 100% på den digitale udgave, ligesom der også på et tidspunkt var noget, der hed Tegneseriesiden.dk.

Fra omkring år 2009 blev facebook også et mødested for tegneseriedebat, og samme år oprettede Dansk Tegneserieråd Nummer9.dk som talerør for foreningen og dens tegneseriesyn.

Vi bringer her en lille oversigt over udbuddet af danske websites om tegneserier.

LÆS OGSÅ: Danske podcasts om tegneserier

Serieland: Debat og anmeldelser

Hvis man ikke bryder sig om tegneseriedebatter, der er umulige at navigere rundt i, og hvor ens guldkorn forsvinder i et bundløst hul af nye opdateringer, så er Serieland.dk stedet: Forummet er Seriejournalens gamle debatforum, og alle (eller i hvert fald de fleste) diskussioner siden forummets start 2002 er stadig nemt tilgængelige og fuldt søgbare. Det er en broget, men vidende skare af tegneseriesamlere, nørder, fans og professionelle tegneserieredaktører, der diskuterer alt fra Tintin, Asterix, Blueberry til Marvel, og man kan altid få hurtigt svar på sine spørgsmål. Serieland er også et af de danske websites, der bringer flest anmeldelser.

Nummer9: Anmeldelser og særligt fokus på graphic novels

Nummer9.dk blev oprettet af Dansk Tegneserieråd, der ikke mente, der var fokus nok på “de nye tegneserier”. Siden er fokus blevet lidt bredere, men det er stadig stedet, hvor man kan være sikker på at finde positiv omtale af nye danske graphic novels, bestyrelsesvalg i Dansk Tegneserieråd, oversigter over månedens nye dansksprogede tegneserieudgivelser, klummer om feministiske tegneserier og videointerviews med nye danske navne, der endnu ikke er brudt kommercielt igennem.

Danish Comics: News in English

Danske Tegneserieskaberes engelsksprogede webportal, DANISH COMICS FOREIGN RIGHTS, der sigter på at informere udenlandske forlag og redaktører om danske tegneserier og serieskaberne bag, har en engelsksproget blog med nyheder og artikler.

På Danske Tegneserieskaberes egen blog kan man følge med i spørgsmål af interesse for professionelle tegneserieskabere, f.eks. ny lovgivning, arbejdslegater og bestyrelsens arbejde.

Kulturkapellet: Anmeldelser galore!

Kulturkapellet formidler kunst og kultur, herunder også anmeldelser af tegneserier. Faktisk er Kulturkapellet nok næst efter Serieland og Nummer9 det danske website med flest tegneserieanmeldelser.

Metronaut: Anmeldelser og særligt fokus på dansk undergrund

Metronaut blev startet i 2015 af Kim Larsen, der også stod bag Serieland.dk. Metronaut er et bredt anlagt website om al nørdekultur, men der er også plads til tegneserieanmeldelser. Ofte Marvel eller danske undergrundsudgivelser – eller det, der ligner.

Superkultur: Oldskool hyggeblogning

Superkultur er “oldskool-hyggeblogning uden læsere” og her anmelder Janus fortrinsvis danske udgivelser.

Himmelskibet

Himmelskibet.dkMagasinet for Fantastik – bringer af og til tegneserieanmeldelser, fortrinsvis af danske undergrundsudgivelser.

Jakobstegelmann: Podcasts og Disney-nyheder

DR Troldspejlets Jakob Stegelmann har en webside, hvor der er podcasts, lidt anmeldelser og af og til tegneserienyheder – sidstnævnte ofte hentet fra Anders And-bladets redaktion.

Metabunker: Matthias Wiwel blogger

Den tidligere bestyrer af Rackham, Matthias Wiwel, blogger stadig om tegneserier på sit personlige website, Metabunker.dk, hvor der også er opdateringer om Radio Rackhams nye udsendelser og hans tegneserieanmeldelser i dagbladet Information. Man kan også grave i arkivet med gamle artikler.

LÆS OGSÅ: Danske tegneseriebutikker

EUDOR Nyt

Endelig er der naturligvis EUDOR Nyt, den blog, du læser lige nu. Her er der løbende nyt om vores spændende tegneserier og hver uge kan du læse en ny Eks Libris stribe.

Tegneseriedebat på facebook

Er man mere tryg ved facebook, så er der et lille udvalg af de vigtigste sider her:

Tegneseriefans – http://www.facebook.com/groups/370026223082428/
Tegneserieentusiaster – http://www.facebook.com/groups/376670686087255/
Tegneseredebat – http://www.facebook.com/groups/2629916230370773/
Nummer9.dk – https://www.facebook.com/groups/404115963266622
Danske Tegneserieskabere – https://www.facebook.com/dansketegneserieskabere
Dansk Donaldist Forening – https://www.facebook.com/groups/6074214153/
Willy-Centret – http://www.facebook.com/groups/383160958472296/
Danske Superheltefans – https://www.facebook.com/groups/danskesuperheltefans/
Anime og Manga DK – https://www.facebook.com/groups/animemangadk/
J-Popcon – https://www.facebook.com/JPopcon
Interpresses Venner – https://www.facebook.com/groups/52205582867/
Tegneserier til salg – https://www.facebook.com/groups/326497747455515
Tegneserier – køb, salg, bytte – https://www.facebook.com/groups/1452552228377857