fbpx

Finn Sysholm skriver forord til Eks Libris 6

Eks Libris - sjove tegneserier til voksne

Finn Sysholm sagde ja!

I september udgav vi 6. samling af Eks Libris tegneseriestriber fra Weekendavisen. Tidligere havde Mikkel Andersson og Christopher Arzrouni været så venlige at skrive forord til årets samlinger. Også dette efterår lykkedes det os at få en kapacitet på den litterære scene til at kaste glans over albummets 60 sider. Vi bringer her Finn Sysholms varme indledningsord, der vidner om hans stærke følelser for serien:

Finn Sysholm står bag forordet til Eks Libris bind 6 Mit navn er Finn Sysholm.

De har sikkert hørt om mig. Og nydt mine bøger.

Jeg er blevet spurgt, om jeg vil kaste glans over denne lille samling af kulørte striber, der gør sig morsom på bekostning af min metiér.

Min første indskydelse var ærligt talt at svare »Nej!«

Især da jeg erfarede, at flere andre var blevet spurgt før mig. Men da jeg hørte, at Jussi Adler-Olsen udelukkende havde takket nej på grund af den hårde deadline, besluttede jeg alligevel at vise storsind og svare »Ja!«.

Trojansk hest

Det slog mig nemlig, at Frank og Sussi hermed uforvarende havde givet mig en enestående mulighed for (som en anden trojansk hest) at fremføre nogle ord til forsvar. Ikke for mig selv, men på vegne af forfatterstanden og kollegaerne, der nok kan føle sig ramt, hvor det gør allermest ondt i hjertekulen, når den ugentlige Eks Libris-stribe står dér på 4. sidste side i Weekendavisens bogtillæg.

Ikke at jeg læser striben selv, men jeg har ofte hørt den refereret af gode venner, mens de græd ud ved min skulder. Dette forord er dedikeret til dem!

Lad mig allerførst rydde en alvorlig misforståelse af vejen: Jeg har personligt intet som helst imod, at større forfattere end jeg modtager litteraturpriser! Især ikke hvis de har fortjent dem! Og hvis alt går ærligt til! Jeg har godt bemærket, at det synes at være et tilbagevendende tema i serien. Men det har altså absolut intet på sig!

Lad mig dernæst pointere, at tegneserien er en – jeg tør næsten ikke bruge ordet – kunstart, der endnu er i sin spæde vorden. Mange vil sikkert mene, at den burde være kvalt i fødslen. Men den slags tanker ligger mig fjernt. Og det er under alle omstændigheder for sent nu.

En umoden kunstart

Tegneseriefolket er således endnu ikke fuldt fortroligt med, hvorledes man skildrer livet i dets uendelige mangfoldighed. Sådan som vi forfattere længe har mestret det i romanens store format. Ikke at det på nogen måde skal være en undskyldning, men måske dog en forklaring.

De (for?) mange Eks Libris striber, der kækt foregiver at skildre min hverdag, kan derfor aldrig blive andet end en en grov karikatur. En vrængende grotesque, som man kan trække på skulderen af. Og som i hvert fald på ingen måde skildrer virkelighedens Finn Sysholm!

Selv om striberne ganske korrekt gengiver, at livet som forfatter ikke er en dans på lutter lagkage, så kan tegneseriens kompakte, humoristiske format umuligt fuldt ud redegøre for de mange gode grunde til, at en forfatter ikke altid er i humør til at skrive. Til at aflevere til tiden. Til at betale sine regninger. Eller på anden måde honorere de umenneskelige krav, verden stiller til os kunstnere. Hertil kræves mindst en trilogi!

Men hvis De, kære læser, holder Dem dette for øje, tager De såmænd ikke skade af et par timer i samvær
med Eks Libris.

Herregud!

Finn Sysholm

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.