fbpx

Da Nofret spillede Senet, verdens ældste brætspil

Senet board game brætspil Nofret Sussi Bech

Scener i film og tegneserier, hvor helten spiller kort eller andre spil, er ofte ret underholdende. I filmen “Sidste Stik” (1973) spiller Paul Newman poker med en anden kortsvindler, og det psykologiske spil fortæller alt om de to personer. I Dave Sims “The Name of the Game is Diamondback” (1984) ser vi kriger-jordsvinet Cerebus tørre sine medspillere i det ædle kortspil Diamondback.

Nofret spillet Senet

Også Sussi Bechs Nofret må på et tidspunkt finde sig i at blive udfordret i brætspillet Senet af ypperstepræsten Khaemwese. Endda på et tidspunkt, hvor hun skal nå at befri sin kæreste Senep inden solopgang. “Hver ting til sin tid!” siger Khaemwese og smækker kassen med bræt og brikker i bordet. “Det er et spil, almindelige mennesker underholder sig med! Men i templerne har det en højere mening! Spillet viser os vore skæbner! Vi spiller om fortiden, nutiden og fremtiden!” siger Khaemwese kryptisk, da spillet går i gang.

LÆS OGSÅ: “Sussi Bechs samlede værker er stor tegneseriekunst”

Brikkerne ligner til forveksling Nofret og Khaemwese.og Nofret kommer hurtigt i tvivl om formålet: Er det bare et brætspil, eller er der noget mere på spil? Khaemwese synes i hvert fald at lægge stor betydning i det. Og måske rummer spillet nogle forudsigelser af, hvad der kommer til at ske i fremtidige Nofret-album.

Scenen kan findes sidst i album 8, “Gravrøverne”, som vi genudgav i efteråret i 5. bind af Sussi Bechs Samlede Værker: “Nofret – Samlede historier III”.

Verdens ældste brætspil

Senet er verdens ældste brætspil, ældre end pyramiderne, og har elementer, som vi genfinder i Ludo eller Backgammon: Man kaster pinde, det gælder om at komme i mål med alle sine brikker og man kan blokere modstandernes brikker.

Links:

 

Senet board game brætspil nofret sussi bech
Nofret og Khaemwese spiller Senet i Nofret album 8, “Gravrøverne”